Zorg en welzijnsector

Allochtonen leggen een relatief groot beslag op de medische zorg. Niet-westerse allochtonen maken gemiddeld meer gebruik van eerste- en tweedelijns medische voorzieningen dan autochtonen. Taal- en cultuurverschillen staan een adequate beantwoording van de hulpvraag echter vaak in de weg. Dit leidt ertoe dat de klachten niet of verkeerd behandeld worden, met als gevolg dat de patiënt ziek blijft en/of opnieuw een beroep doet op medische zorg.

Deze kloof tussen vraag en aanbod geldt nog sterker ten aanzien van psychische  hulpverlening en mantelzorg. Een doeltreffende behandeling vereist in de eerste plaats dat cliënt en hulpverlener elkaar – letterlijk én figuurlijk – verstaan. In de huidige situatie is dat zelden het geval. Daardoor hebben allochtone cliënten het gevoel dat ze nergens terecht kunnen met hun problemen. Zeker wanneer deze klachten tot op zekere hoogte cultureel zijn bepaald, of voortkomen uit het spanningsveld tussen de Nederlandse normen en waarden en die van het land van herkomst. Soms zoeken de cliënten hun heil in het ‘alternatieve circuit’, maar in veel gevallen blijven ze met hun klachten rondlopen. De dominante ‘schandecultuur’ in families van Turkse en Marokkaanse afkomst werkt dit verder in de hand. De reguliere hulpverlening is niet of nauwelijks in staat om deze problematiek het hoofd te bieden. De taalbarrière en de culturele kloof staan herkenning en behandeling van de klachten in de weg, terwijl allochtone cliënten en hun families de weg naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg maar moeilijk weten te vinden. Indien er wél een traject wordt gestart, duurt het weken tot maanden voordat de eigenlijke behandeling begint. In sommige gevallen kan dat gewoon te laat zijn.

 

BK zet zich in voor een betere hulp- en zorgverlening naar allochtone zorgbehoevenden toe en geeft advies aan zorginstellingen hoe om te gaan met cultuurverschillen.

  • Bemiddeling: BK vervult een bemiddelende rol tussen allochtone zorgbehoevenden en veelal autochtone zorgverleners. BK richt zich met name op allochtone zorgbehoevenden, maar zet zich daarnaast ook in voor autochtone zorgbehoevenden.
  • Zorgverlening: BK zorgt er niet alleen voor dat de zorgbehoevende de zorg krijgt die nodig is, maar ook de zorg die door hem of haar gewenst is. De zorg  bestaat uit de volgende functies:
  • Persoonlijke verzorging
  • Verpleging
  • Begeleiding
  • Behandeling

 

Daarnaast zet BK zich in voor een beter besef bij professionele zorgverleners dat bij allochtone zorgbehoevenden speciale wensen leven als het aankomt op zorgverlening. In de zorgverlening richt zij zich vooral op de allochtonen met een zorgvraag en/of met psychische aandoening. Zij vinden bij BK het begrip, de steun en de behandeling waar zij behoefte aan hebben. Veel allochtone zorgbehoevenden worden naar BK doorverwezen door psychiaters, GGZ instellingen en andere zorginstellingen.

BK heeft het voordeel dat het als een laagdrempelig en vertrouwd centrum kan functioneren voor alle soorten hulpvragen. Daarnaast heeft BK zeer ervaren en bekwame medewerkers in dienst, die door het vroegtijdig herkennen van problemen de zorgbehoevenden kunnen sturen om te kiezen voor de specifieke zorg die zij nodig hebben